Traumaverwerking bij Psycholoog Assen

Geregeerd door het verleden

Een trauma is een echo. Een heftig gevoel dat je in het verleden opdeed; bijvoorbeeld omdat je iets vreselijks mee hebt gemaakt, steekt onverwacht de kop op en neemt het roer van je over.

Als je iets meemaakt dat je intens raakt, heb je tijd nodig om dat te verwerken. In het beste geval kun je bij familie of vrienden terecht met je verhaal. Je besteedt er tijd aan. Je doet moeite om het een plek te geven. En dan gaat het leven weer door. Het kan goed zijn dat je de gebeurtenis zelfs al een beetje begint te vergeten.

Totdat, plots, zonder aankondiging de echo aangewakkerd wordt. Dat kan zijn omdat je iets ziet of voelt dat lijkt op dat gevoel van toen. Het kan een geur zijn, een geluid, maar het kan ook van binnen ontstaan zonder dat je eigenlijk precies weet waarom. Vanaf dat moment breekt je trauma in alle hevigheid door: je kunt het niet loslaten, je krijgt nachtmerries, kunt ineens heel boos worden. Je leven wordt geregeerd door de echo van die gebeurtenis. Of je wilt of niet.

De behandeling van een trauma

Het volgende is aan de hand: je zit gevangen in dat ene moment. Je leven is doorgegaan, je hebt er over gehuild, je bent kwaad geweest, maar de tijd liep door en jij dus ook. Maar je innerlijke systeem is nog lang niet zo ver. En als er ook maar iets gebeurt dat een beetje op jouw traumatische ervaring lijkt, of er voor jouw gevoel op lijkt, nemen je gevoelens van dat moment het roer helemaal over. Met de behandeling van psycholoog Assen haal je die reactie in de regel helemaal weg. Zonder dat we daar uitgebreide gesprekken voor nodig hebben en in relatief korte tijd.

Werken met EMDR bij Psycholoog Assen

Misschien heb je wel eens van EMDR gehoord. Het is een erg succesvolle therapeutische techniek om vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. Bij een trauma kan het voorkomen dat je gevangen zit in bepaalde reacties. Stel, je maakte een bombardement mee. En nu, telkens als je een sirene hoort, of er komt een vliegtuig laag over, reageer je extreem – alsof er groot gevaar is. Terwijl je weet dat dat het geval is. Eigenlijk neemt je oude ervaring het roer over op dat moment.

Met EMDR kunnen we zo’n traumatische respons vaak volledig laten verdwijnen, zonder uitgebreide gesprekken en in relatief korte tijd. Na een eerste, vaak intensieve en confronterende sessie, werkt EMDR vanuit positieve stappen; ook de behandeling blijft dus niet in dat ene moment hangen – in tegendeel.

Meer dan alleen een trauma therapie

Met EMDR verbinden we je hersenhelften zo dat je beleving en het denken over het trauma door elkaar lopen. Die ervaring, de combinatie tussen fysieke beleving, gevoel en nadenken maakt dat je tot bijzondere en bijzonder heldere inzichten kunt komen. Vandaar dat wij de techniek niet alleen inzetten om onverwerkte trauma’s mee aan te pakken, wij behandelen er heel uiteenlopende problemen mee.

Contact Psycholoog Assen

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp om je trauma te verwerken, of heb je gewoon een vraag? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mailtje naar Psycholoog Assen.